Program
Time Monday 22nd
19:30-21:00 Buffet dinner (included in conference fee)
(Leifs Bar & Grill)

Time Tuesday 23rd
08:30-09:00 SWEDENOpening Ceremonies
Pending – Head of Military Academy - NORDEFCO ?
(Conference Hall)
09:00-09:45
(45 min)
USAKeynote 1
Professor Andy Van Schaack, (USA) Vanderbilt University
Using Psychology to Inform the Use of AI in Education and Training
(Conference Hall)
09:45-10:15 Networking - Coffee break
10:15-10:45
(30 min)
UNITED KINGDOMPlenary 1
Julian Stodd (UK)
Getting Lost to Learn: disorientation and imperfection in learning
(Conference Hall) - Learning science
10:50-11:20
(30 min)
SWEDENPlenary 2
Henrik Jönsson (SWE)
Ready for Reality with Virtual Reality
(Conference Hall) - Practical use of (emerging) learning technologies
11:20-12:00 Networking - Coffee break
12:00-13:00 Lunch (Hotel restaurant)
13:00-13:30
(30 min)
Plenary 3 
Gro Frølund (DEN) Royal Danish Defence CollegeDENMARK
AI-based learning opportunities and challenges from the perspective of learning science
(Conference Hall) - Learning science
13:40-15:10

Two runs!

13:40-14:20
(40 min)

14.30-15:10
(40 min)
Parallel Sessions
USAPS 1.1
Dr. Jennifer Solberg (USA) 
Preparing Your Organization for AR and VR
(Conference Hall)
DENMARKPS 1.2 
Annasofie Wædeled-Møller (DEN) 
“If you’re uncomfortable – it means you’re learning”  Supporting reflective practice learning by elevating psychological safety in learning communities
(Roxette)
DENMARKPS 1.3 
Ea Als-Andersson/Christina Helleshøj (DEN) 
Empowering Student Writers in a World Influenced by AI Technology
(Gyllene Tider)
UKRAINEPS 1.4 
Colonel Maksym Tyshchenko  (UKR) 
The approach to training faculties on using AI tools
 
(Gessle)
15:10-15:30 Networking - Coffee break
15:30-16:00
(30 min)
SWEDENPlenary 4
Dr. Viktoriya Fedorchak – Swedish Defence University
Improving Formative Feedback in Student Learning During Wargaming
(Conference Hall) - Learning methodology
16:10-17:40

Two runs!

16:10-16.50
(40 min)

17.00-17.40
(40 min)
Parallel Sessions
NORWAYPS 2.1 
Gustav Nyquist (NOR)
Let's edit a videolecture
(Gyllene Tider)
DENMARKPS 2.2 
Martin Jensen / Capt. Bo Posselt Kristensen (DEN)
Fidelity in Virtual Reality
(Roxette)
FINLANDPS 2.3 
Miika Rouvinen (FIN)
From short term goals to practical concept in developing FDF's digital learning
(Gessle)
SWEDENPS 2.4 
Anders Jakobsson (SWE) 
Training soldiers with flexible simulators using StrisimPC
(Conference Hall)
20:00 INFORMAL  DINNER - casual (Restaurang Tylöhus (Hotel restaurant))

Time Wednesday 24th
08:30-08:45 Opening day II (Conference Hall)
08:45-09:30
(40 min)
SWEDENKeynote 2
Senior Researcher Carl Heath (SWE)
Dynamics of the world's ongoing digital transformation and its relationship to education and innovation management
(Conference Hall)
09:30-10:00
(30 min)
Canada.pngPlenary 5
Dr Jeela Jones (CAN) 
On the precipice of change: How eLearning continues to survive, and even thrive as it harnesses the principles of learning engineering and the power of Generative Artificial Intelligence
(Conference Hall) - Learning methodology
10:00-10:30 Networking - Coffee break
10:35-11:05
(30 min)
USAPlenary 6
Dr Sae Schatz (USA)
AI for Military Learning
(Conference Hall) - Learning methodology
11:10-11:40
(30 min)
Italia.pngPlenary 7
Lt.Col Romano (ITA) 
Proposed functionalities and architecture of the SFIDA2 system for the Italian Armed Forces
(Conference Hall) - Learning tools
11:40-12:40 Lunch (Hotel restaurant)
12:40-13:10 UNITED KINGDOMPlenary 8
Michael Wadley (UK)
Standardising knowledge based modularised learning in UK PDSE
(Conference Hall) - Developing blended learning courses
13:15-14:40

Two runs!

13:15-13:55
(40 min)

14:00-14:40
(40 min)
Parallel Sessions
Netherlands.jpg​​​​​​PS 3.1
Marcel Terpstra (NED) 
Teach IT Yourself: How teachers can make simple, interactive, gamified (free!) content
(Conference Hall) - Practical use of (emerging) learning technologies
USAPS 3.2 
Professor Andy Van Schaack, (USA) Vanderbilt University
From Theory to Practice: Detailed Descriptions of AI-Enhanced Instructional Activities
(Roxette) - Learning science
Romania.jpgPS 3.3 
Gigi Roman (ROM), NATO School Oberammargau /
USARyan Williams, NATO ACT, USA
Generative Artificial Intelligence in Training and Education
(Gyllene Tider) - Practical use of (emerging) learning technologies
USAPS 3.4 
Dr. Aaron Presnall (USA)
Ukraine Military Medical Training & Education Requirements
(Gessle) - Practical use of (emerging) learning technologies
14:40-15:10 Networking - Coffee break
15:10-15:40
(30 min)
SWEDENPlenary 9
Dr. Susan Harrington (SWE)
Navigating Knowledge Waters: A Systematic Approach to Scenario Design for Simulator-Based Training
(Conference Hall) -  Learning methodology
15:45-17:15

Two runs!

15:45-16:25
(40 min)

16:35-17:15
(40 min)
Parallel Sessions
NORWAYPS 4.1 
Anna Therese Klingstedt/ Line Patricia Moreno (NOR)
Which type of webinar is best suited for equitable dissemination of R&D at NDUC?
(Conference Hall) - Learning science
NORWAYPS 4.2 
Preben Vindholmen/Fredrik Amland/Bjørn André Fauske Hjelle (NOR)
New Moodle LMS in Norway
(Roxette)
UKRAINEPS 4.3 
Lt Col. Viktoriia Krykun/Lt. Col Olena Rybchuk/Mr. Serhiy Doma (UKR)
VR for officers’ training: scenarios
(Gyllene Tider) - Learning methodology
SWEDENPS 4.4 
Elisabet Malvebo, co-presenting with Marie Leijon, Malmö university (SWE)
What is it that we call simulation-based teaching and learning?
(Gessle)
20:00 FORMAL DINNER (Conference Hall)

Time Thursday 25th
08:30-08:45 Opening day III (Conference Hall)
08:45-09:15
(30 min)
FINLANDPlenary 10
LtCol Tero Solante (FIN)
The Finnish approach on Digital transformation towards Data centric and Network enabled capabilities
(Conference Hall)
09:20-09:50
(30 min)
SWEDENPlenary 11
Dr. Marie Leijon (SWE)
Hybrid teaching and learning – a hype or a hope?
(Conference Hall)
09:50-10:20 Networking - Coffee break
10:15-10:45
(30 min)
USAPlenary 12
Dr. Benjamin Goldberg (USA)
lntegrating Experiential Simulation and Multi-Modal Analytics into a Distributed Ecosystem
(Conference Hall)
10:55-11:40
(45 min)
Netherlands.jpgFarewell keynote 3
Ms. Hillery Hommes. The Netherlands
ADL in times of crisis: Are we fit for the future?
(Conference Hall) - Learning science
11:40-11:55 Closing ceremony - Host - Welcome to Finland 2025
12:00-13:00 FAREWELL LUNCH (Hotel restaurant)
Last update:2024-04-12

pdficon.png Download Program (PDF)

MENU
WEATHER RIGHT NOW

FACTS

Event Date
April 22nd - 25th 2024

Location
Hotel Tylösand
Halmstad, Sweden

The conference fee 2024
8900 SEK (approx. 750 €)

Price extra night 1614 SEK (approx. 143€)

All costs, accommodation and conference fee, are included in the above amount and must be paid directly to the hotel upon check-out.

All included in the conference fee:
Conference participation all days.
Accomodation from Monday 22nd to Thursday 25th.
Accomodation single room
All meals
Free coffe during all breaks
Free Wifi
Free parking